TESOB’un Projesiyle Trabzon el işçiliği ahşap ürünlerde gelişiyor

21.12.2023, TRABZON, TESOB- Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara ve yönetim kurulu üyeleri, “Gençler CNC Tezgâhı ile İş Hayatına Atılıyor” Projesinin KTÜ Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Uygulama Atölyesinde gerçekleştirilen eğitimlerini ziyaret etti. TESOB Başkanı Metin Kara, “Kursiyerlerimizin tasarımları ve uygulama ürünleri çok başarılı” dedi.

TESOB’un Mobilyacı İş Adamları Derneği (MOBİAD) ortaklığıyla uyguladığı ve Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü aracılığıyla finanse edilen Gençler CNC Tezgâhı ile İş Hayatına Atılıyor Projesi kapsamındaki eğitimler 6 Kasım’da başladı. Kişisel Gelişim Eğitimleri, İşletme Becerileri Geliştirme Eğitimleri ve Hak Temelli Eğitimler tamamlandıktan sonra 30 Kasım’dan itibaren Lazer CNC Kesim Elemanı Yetiştirme ve Uyum Eğitimleri KTÜ Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Uygulama Atölyesinde verilmeye başlandı. Lazer kesim makinelerinde kesimi yapılan parçalarla montaj eğitimlerinde hediyelik serender ve taka magnetleri, masaüstü kemençe isimlikler, anahtarlıklar, kemençe duvar saatleri ve minyatür büyük ve küçük boy serender maketleri tamamlanırken, UV Baskı makinesinde renkli baskılar yapılarak isim ve tanıtım detayları işlendi. CNC makinesinde yeni yıl konseptine uygun olarak düşünülen geyik ve çam ağacı figürleri kesimi tamamlanarak montaj atölyesinde gerekli zımparalama ve boyama işlemleri yapıldı. Tüm uygulamalar, eğitmenlerin gözetiminde katılımcı kursiyerlerin yüksek motivasyon ve özverili çalışmaları ile gerçekleştirildi.

TESOB YÖNETİMİNDEN ZİYARET

TESOB Başkanı Metin Kara ve yönetim kurulu üyeleri, proje faaliyetlerini gözlemlemek ve üretimleri görmek üzere atölyeyi ziyaret etti, kursiyerlerle görüşerek proje hakkındaki fikirlerini aldı. Atölye Ziyaretine Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil İbrahim Okumuş, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Temiz, Orman Endüstri Mühendisliği Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hülya Kalaycıloğlu, MOBİAD Başkanı Vedat Muhcu, MOBİAD Eski Başkanı ve TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alper Bektaş’ da katıldı.

PROJE EKİBİ ATÖLYELERİ VE UYGULAMALARI ANLATTI

Proje Koordinatörü Erhan Eroğlu ve proje ekibi tarafından Orman Fakültesindeki atölyeler ve kursiyerlerin eğitim ve uygulama faaliyetleri hakkında ziyaretçilere detaylı bilgi sunumu gerçekleştirildi. İlk uygulama örneklerinden ziyaretçilere armağanlar yapıldı. Proje kapsamında kursiyerler tarafından üretilen uygulama ürünlerinin sosyal sorumluluk kapsamında dağıtımı yapılacağı belirtildi.

METİN KARA: BÜTÜN KURSİYERLERİMİZİN İŞE YERLEŞMELERİNE DESTEK OLACAĞIZ

TESOB Başkanı Metin Kara, Trabzon’da yurt dışına ve diğer illere bağımlı olan turizme yönelik hediyelik eşya sektörünü canlandırmak amacıyla böyle bir projeye başladıklarını vurgulayarak, “Öncelikle projemizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. 2 Kasım’da projemizin açılışını gerçekleştirdik.” dedi. O gün sadece projeyi konuşmuştuk. Bugün gördük ki uygulama devam ediyor. Tasarımlarımızla ürettiğimiz ürünler ortada hepinize çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Kursiyerlere TESOB Hakkında bilgi veren Başkan Kara birliğin temel amacının Trabzon’un her alanda kalkınması ve zenginleşmesine katkı ve destek verilmesi olduğunu söyledi. Projeye katılan kursiyerlerimizin hepsinin istihdamını sağlamak için çalışacaklarını vurgulayan Başkan Kara şöyle konuştu:” Projenin tamamlanmasının ardından TESOB ve proje ortağımız MOBİAD ile kursiyerlerimizin istihdamda yer almaları için çalışacağız. Bundan hiç birinizin şüphesi asla olmasın. Ama diğer bir taraftan ise yarın bir çoğunuz işyeri sahibi veya sanayici olacaksınız, sizlerden de beklentimiz başkalarının istihdamını sağlamanızdır. Bu bağlamda projede yapılan eğitimler ve uygulamalarınız özgür tasarımlarla daha da geliştireceğinize inanıyorum. Yurt içi ve yurt dışında bu sektördeki işletmeleri sizlerle beraber ziyaret edeceğiz Bu sektörde uygulanan teknolojileri yerinde göreceksiniz. Zaman içeresinde de inşallah sizlerin açacağı işyerlerini ziyaret ederiz. Şimdiden hepinizi tebrik ediyor başarılar diliyorum.

“EL İŞÇİLİĞİ İLE ÜRETİLEN ÜRÜN SEKTÖRÜ GELİŞTİRİLİYOR”

MOBİAD eski Başkanlarından TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alper Bektaş bugüne kadar MOBİAD çatısı altında el emeği ortaya çıkartılarak nasıl çalışmalar yapılabileceği konusunda birçok çalışma yaptıklarını ifade etti. Avrupa’da özellikle oyuncak sektöründe başarılı el işçiliği ürünleri bulunduğunu kaydeden Beştaş şöyle konuştu: “Bu projede kursiyerlerimiz CNC teknolojisi ile ahşap işleme konusunda beceri ve kabiliyet kazanmış olacak. Bugün Piyasada tamamen ağaçtan, CNC tornalarla, elle zımparalanmış ve boyanmış ürünler var. Sizlerin de bu eğitim çalışmalarının ardından yapacağınız ürünler zamanla bu tür işlere evrilirse çok iyi sonuçları alabiliriz. Beş liralık bir ağaç güzel şekiller verilerek çok daha yüksek rakamlara satılabiliyor. Bunun Örneklerini Avrupa’da ve ülkemizde birçok mağazada görebiliyorsunuz. Küçücük bir hammadde el işçiliği ile çok değerli bir hale gelebiliyor. Burada neye bakmak lazım, Amerikalı, Avrupalı ne yapıyor, nasıl yapıyor, piyasayı takip etmek gerekiyor.”

ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL BAŞKANI

Proje eğitim ve uygulama çalışmalarının yürütüldüğü KTÜ Orman Fakültesindeki atölyelerdeki ziyaret programına katılan Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz’da kursiyerlerin çalışmalarından memnuniyet duyduğunu belirtti. Kursiyerlerin işe yerleştirilmeleri konusunda oda olarak destek verileceğini söyledi.