Trabzon’da 2022 yılının Ahisi, Kalfası ve Çırağı belirlendi - VİDEOLU HABER

29.07.2022, TRABZON, TESOB – Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (TESOB) tarafından belirlenen ve Valilik bünyesinde oluşturulan değerlendirme komisyonuna sunulan adaylar arasında yapılan seçimde; Trabzon’da 2022 Yılının Ahisi soba ustası 83 yaşındaki Halil Diner, 2022 Yılının Kalfası mobilyacı Yusuf Can, 2022 Yılının Çırağı ise Sürmene Bıçağı imalatçısı Şentürk Karaalioğlu olarak belirlendi.

YILIN AHİSİ: SOBA USTASI HALİL DİNER

Trabzon’da 2022 Yılının Ahisi olarak seçilen 83 yaşındaki soba ustası Halil Diner, Şalpazarı ilçesine bağlı Güdün Köyü’nde 1939 yılında dünyaya geldi. Mesleğe 1950 yılında babasının demirci dükkânında çırak olarak başlayan Halil Diner, 1961 yılında askerden geldikten sonra babasıyla çalışmaya devam ettiğini belirterek, “Babamın dükkanında ufak tefek tamir işleri yapıyordum. Bu sırada perçinle bir soba yaptım. Yaptığım soba çok beğenildi ve hemen satıldı. İnsanları sobalarımı birbirlerine methetti ve bugünlere kadar geldik” dedi.


YANINDA YETİŞEN 2 ÇOCUĞU DÜKKÂN AÇTI

2’si kız 7 çocuk babası Halil Diner’in 2 oğlu baba mesleğini seçti. Diner, “2 çocuğum da burada işi öğrendi ve şu anda demir doğrama ve soba üzerine kendi dükkânlarını açtılar” dedi. Diner, yörede çok tutulan kuzine tipi sobalarında perçin kullandığını belirterek, “Kaynak vurulan yerde erken paslanma ve çürüme olur. Bu nedenle perçin iyidir” ifadesini kullandı.

“BOŞ DURMAK BENİ DAHA ÇOK YORUYOR”

83 yaşına rağmen her gün dükkânını açtığını ve soba imal ettiğini belirten Halil Diner, “Çalışmak bana hareket veriyor. Çalışmadığım zaman tansiyonum yükseliyor. Çalışmak iyi geliyor. ‘Yaşlandın kapat dükkanı’ diyenler çok var. Boş durmak daha çok yoruyor beni. 1960’larden beri alıştık çalışmaya” dedi.

YILIN KALFASI: MOBİLYACI YUSUF CAN

Trabzon’da 2022 Yılının Kalfası seçilen Yusuf Can, 2004 yılında dünyaya geldi. Can, Yanlıca İlkokulu ve Çağlayan İmam Hatip Ortaokulu’nun ardından Ortahisar Mesleki Eğitim Merkezi Mobilya Teknolojileri alanında eğitimini sürdürdü. Babası Ramazan Can’ın mobilya atölyesinde büyüdüğünü belirten Yusuf Can, “Bu mesleğe heveslendim ve sevdim. Şu anda eğitimini alıyorum ve yapmaya da devem ediyorum” dedi.


Atölyede mutfak dolapları, mobilya aksamları, ahşap aksamlar, kapı, dolap, koltuk, vestiyer gibi parçalar yapıldığını belirten Yusuf Can, “Ben de atölyede mutfak dolaplarını topluyorum, kapı içlerini çakıyorum, zımpara yapıp, dolap kapaklarını takıyorum. Tüm işlerde ustalaşmak istiyorum” diye konuştu.

Yusuf Can, meslekle ilgili hedeflerini anlatırken de “Okulu bitirdikten sonra işi devralmak, daha da büyütmek ve yurtiçine satışlarımı genişletmek istiyorum” ifadesini kullandı.

YILIN ÇIRAĞI: BIÇAK İMALATÇISI ŞENTÜRK KARAALİOĞLU

Sakarya Akyazı’da 2006 yılında doğan Şentürk Karaalioğlu, ilk ve ortaokulu Sakarya’ da okudu. Daha sonra ailesiyle memleketi Trabzon’un Sürmene ilçesine yerleşen Şentürk Karaalioğlu, Halis Çebi Mesleki Eğitim Merkezi’nde bıçakçılık alanında mesleki eğitimini sürdürmeye başladı.


BIÇAKCILIK SANATININ 4. NESİL TEMSİLCİSİ

Dedesinin babası, dedesi ve babasının Sürmene bıçağı ustası olduğunu söyleyen Şentürk Karaalioğlu, “Ben de bıçak atölyelerinde büyüdüm. Bu sanata ilgi duydum ve 4. nesil olarak devam ediyorum. Güzel bir meslek olduğunu düşünüyorum” dedi.

Dedesi ve babasının atölyelerinde onlara yardımcı olan ve aynı zamanda stajını da sürdüren Şentürk Karaalioğlu, bıçak yapım aşamalarını anlatırken, “Öncelikle çubuk halinde gelen çelikleri parça parça ayırıp kaba modellerini çizerek makasla kesiyoruz. Daha sonra bıçağı ocakta ısıl işlemden geçirip dövüyor ve tesviyesini yapıyoruz. Bıçağın sapını delip damgasını vuruyoruz ve su veriyoruz. Sapı takılıp sap tesviyesi yapıldıktan sonra pervazı takılıyor. Parlatılıp keskinleştirildikten sonra da kullanıma hazır hale geliyor” ifadesini kullandı.

Şentürk Karaalioğlu, Sürmene Bıçağının Coğrafi İşaretli bir ürün olduğunu da vurgulayarak, “Belli kurallar çerçevesinde yapılması gerekiyor. Biz de coğrafi işaret kurallarına uyarak bu işi devam ettiriyoruz” dedi.

Karaalioğlu, “Dedemin babasından dedeme, dedemden babama, babamdan bana kalan bu mesleği 4. kuşak olarak devam ettirmek istiyorum” ifadesini kullandı.

BAŞKAN KARA KUTLADI

TESOB Başkanı Metin Kara, Trabzon’da yılın ahisi, kalfası ve çırağı seçilenleri kutlayarak, “Eylül ayında yapılacak Ahilik Haftası kutlamalarında kendilerine ödüllerini takdim edeceğiz. Mesleklerini şevkle sürdürdükleri, üretime katkı verdikleri için Trabzon esnaf ve sanatkarları adına kendilerini kutluyorum” dedi.